Dekoracje cukrowe na tort
jako ozdoby jadalne

Chyba każdy z nas uwielbia torty, jak nie jeść, to chociaż patrzeć i podziwiać małe dzieła sztuki. Dzisiejsze torty to często czysty artyzm.

   Wystarczy odwiedzić targi branżowe lub poszukać w „sieci” jakie piękne ozdoby cukrowe można wykonać z samego cukru. Odpowiednio przygotowana masa cukrowa, na bazie cukru pudru, którą zabarwia się barwnikiem spożywczym potrafi być niesamowicie plastyczna.    Z owej masy po odpowiedniej obróbce wychodzą kwiaty i figurki cukrowe, które potrzebują odpowiedniej temperatury i wilgotności, żeby móc zachować nadany kształt. Poza tym kwiaty te są zazwyczaj w całości jadalne. Czy nie słodko jest zjeść takie cudo?

   Dzisiejsze zdobnictwo tortów, to nie jest już tylko napis, czy położony owoc, który służył kiedyś za dekorację. Dziś dekoracja musi być wykonana z pełną precyzją, najmniejszym szczegółem i wyczuciem gustu.

   Dostępność na rynku wszelakich ozdób, barwników, mas cukrowych, figurek z cukru, czy też dekoracji opłatkowych jest tak obszerna, że nie można oprzeć się pokusie zakupu takiego smakołyku.