Róża cukrowa to najpopularniejsza dekoracja cukiernicza na tort.
Można ją wykorzystać jako dekorację komunijną, dekorację na chrzest czy jako
ozdobę na tort weselny.
Czy jadalne róże można wykonać samemu, aby nasz tort był piękny?
Oczywiście, że można. Trzeba tylko włożyć w to całe serce i sprawdzić swoje
umiejętności plastyczne.
Poniżej przedstawiamy Państwu przepis na wykonanie masy cukrowej, oraz
film na którym pokazujemy jak wykonać piękne i niepowtarzalne kwiaty z masy
cukrowej.
Czy łatwo, sami oceńcie!
Masa cukrowa – przepis
- 800 gr cukru pudru 100 gr glukozy
- 3 łyżeczki tłuszczu roślinnego
- 70 ml wody
- 15 gr żelatyny
Krok po kroku jak zrobić dekorację cukrową Różę jadalną
- 1. Po wyrobieniu masy należy uformować wałek o średnicy ok 2 cm
- 2. Kroimy go na odcinki ok 3 cm – w takiej ilości, z ilu płatków chcemy mieć różę +1 (najoptymalniejsza ilość to 7 szt + 1)
- 3. Odcięty kawałek wałka stawiamy pionowo i spłaszczamy go szpatułką tak, aby jedna strona była cienka jak pergamin. To będzie nasz płatek róży.
- 4. Czynność tą powtarzamy z każdym przygotowanym kawałkiem. W ten sposób powstaje 7 pięknych płatków, które z jednej strony są cienkie, a z drugiej grubsze.
- 5. Następnie z dodatkowego (+1) odciętego kawałka masy formujemy stożek, który będzie naszym środkiem róży.
- 6. Środek owijamy wokół płatkiem (grubszą częścią dół stożka) tak, aby powstał nam pączek.
- 7. Kolejny płatek i następne dokładamy (także zgrubieniem w dół) po kolei, jeden za drugim, tak jak ukazano to na filmiku.
- 8. Po dołożeniu wszystkich płatków ściskamy delikatnie dół róży, a następnie odcinamy pozostałą niepotrzebną część masy.
- 9. Ustawiamy naszą różę przed sobą i formujemy płatki, wyginając je w różne strony.