Kwiaty zachwycają swoim bogactwem kolorów, zapachem i ogromną różnorodnością. Często wyglądają tak pięknie, że aż chciałoby się je zjeść. I choć rzeczywiście niektóre gatunki są jadalne, to jest ich niewiele. Ich smak niestety również postanawia wiele do życzenia. Na szczęście istnieją alternatywy w postaci kwiatów z masy cukrowej. Te słodkie, w pełni jadalne dekoracje występują w szerokiej gamie gatunków oraz kolorów. Dzięki temu mają one bardzo szerokie zastosowania w sztuce zdobienia ciast. Dzisiaj przedstawimy, jak wykorzystać kwiaty z masy cukrowej.
Kwiatowe ozdoby na torty
Torty na urodziny, wesela, chrzciny czy Pierwszą Komunię zazwyczaj są pięknie dekorowane za pomocą wielu różnych zdobień. Jednak znacząco przeważającym elementem ozdobnym są kwiaty. Kompozycji z nich można zrobić naprawdę wiele. Mogą one być atrakcją główną albo delikatnym akcentem ozdobnym. Dla przykładu, góra ciasta bogato przyozdobiona różami może pięknie kontrastować z jednolitym spodem. Kwiaty i inne figurki cukrowe na tort wspaniale nadadzą się w szczególności na torty urodzinowe dla dzieci i na Pierwszą Komunię Świętą. Jeśli czeka cię takie wydarzenie i chcesz samodzielnie upiec ciasto, ale nie masz pomysłu na dekorację, pomogą Ci nasze wpisy o torcie na urodziny lub Komunię.
Małe kwiatki na babeczkach
Jednak torty to nie jedyne wypieki, które mogą być zdobione przy pomocy kolorowych, jadalnych kwiatów. Warto je wykorzystać także jako ozdoby na babeczkach typu cupcake. Te małe słodkości zyskują na popularności ze względu na niewielki rozmiar i niezwykle apetyczny wygląd. Można na nich tworzyć bardzo ciekawe kompozycje. Jedną z łatwiejszych, lecz wciąż efektywnych metod przystrajania babeczek jest najpierw ozdobienie jej kremem, a następnie położeniem na środek małej dekoracji z masy cukrowej w postaci małego kwiatka, takiego jak clematis czy mała różyczka. Innym pomysłem z ich użyciem może być zrobienie mini łąki z zielonego kremu i położonych na niego kilku niezapominajek.
Kwiaty z masy cukrowej – zrób to sam!
Istnieje także możliwość stworzenia własnego unikatowego kwiatka. Masa cukrowa jest łatwa do zrobienia w domu. Co więcej, można zabarwić ją na dowolny kolor przy użyciu barwników spożywczych. Oznacza to, że samodzielnie można stworzyć kwiat idealnie dopasowany do pozostałych ozdób. Praca z nią może z początku wymagać nieco ćwiczeń, jednak wprawy w formowaniu nabiera się wyjątkowo szybko. Najlepiej jest uczyć się za pomocą filmików, dlatego w tym wpisie przygotowaliśmy instruktaż, jak wykonać różę z masy cukrowej.